Козунак

  • Time to read less than 1 minute
215.jpg

Козунак

Продукти:

1,500 г бяло брашно тип 500 (важно е съдържанието на пепел да бъде минимално), 8 яйца, (един жълтък отделям за намазване) 1 чаша прясно мляко, 1, 5 кубче жива мая, 1,5 чаша захар, 1 лъжичка сол, 250 г масло, 1 чашка олио, кората на един лимон, кора на един портокал, сока на половин лимон, 200 г сурови бадеми, 200 г орехови ядки, 200 г стафиди.

Начин на приготвяне:

Много важно е всички продукти да бъдат затоплени, за да се получи пухкаво тесто.
Бадемите заливам с във вода и ги слагам на котлона само да заврат. Така много лесно се белят.
В съда, в който ще меся, пресявам брашното поне три пъти, за да се насити с въздух и да стане ефирно.
Маята с лъжица захар, затопленото мляко и лъжица захар, разбивам я оставям да шупне.
В дълбок купа разбивам на пяна яйцата, захарта и половината от разтопената мазнина, докато захарта се разтвори напълно.
Правя кладенче в брашното и прибавям постепенно яйчената смес, маята и меся с ръка, докато се получи меко и гладко тесто, като непрекъснато си топя ръцете в мазнината. Отначало тестото е много меко, но не прибавяйте брашно, а месете и то постепенно става жилаво. Оставям го в съда, намазвам го с мазнина, покривам го с опаковъчно фолио и го слагам във фурната на 50 градуса, за да втаса по-бързо, като внимавам с температурата, за да не се запече тестото. След като тестото удвои обема си го изваждам и половината го слагам на намасления плот и с намаслени ръце започвам да го меся, като го разтеглям, за да се образуват конци. Разделям го на 6 топчета.
Измесвам всяко топче, правя го на фитил, разплесквам го и поставям стафиди, прегъвам го и леко го омотавам. С другото топче правя същото, като поръсвам бадеми, а на третото слагам орехи. Съединявам ги в горния край, оплитам ги на плитка и я поставям в намаслена дълбока тавичка от фолио.
След като приключа с всичкото тесто, оставям плитките да втасат наново, докато удвоят обема си.
След това ги намазвам с разбития жълтък с малко от мазнината, подреждам отгоре от бадемите, поръсвам със захар и ги пека.
Аз ги слагам в затоплена фурна на 200 градуса, след това я намалявам на 170 градуса и така ги пека дълго, като внимавам да не прегорят. Ако почнат да потъмняват, ги покривам с алуминиево фолио, докато напълно се опекат.
Изваждам ги от фурната и ги покривам с кърпа, докато изстинат напълно.

КАТЕГОРИЯ