Козуначени кифлички

  • Time to read less than 1 minute
212.jpg

Козуначени кифлички

Продукти:

4 яйца, 1 чаша захар, 2 ½ чаши брашно, 1 прясна мая, 1 чаша прясно мляко, 1 чаша стопено масло и олио, настъргана кора от лимон.
За плънката:
1 чашка стафиди, 1 чашка филирани бадеми.

Начин на приготвяне:

Натрошавам маята в затопленото мляко, поръсвам с малко захар, покривам купата с кърпа и я оставям, докато втаса.
Всички продукти трябва да са затоплени. Разбивам с миксер яйцата, (без един жълтък, който ще използвам за намазване), захарта и половината от мазнината. Бия дълго, докато сместа стане на пяна и захарта се разтопи напълно. Прибавям маята и продължавам да разбивам с миксера. Постепенно прибавям пресятото брашно и започвам да меся.
Отначало тестото е твърдо, но с месене с намаслени ръце, до поемане на всичката мазнина става меко и пухкаво. Намазвам го с мазнина, завивам го с тънко фолио и го оставям да втаса приблизително около 40 минути.
След това изсипвам тестото върху плота и отново меся, като гледам да разтеглям тестото, за да се получат конци. Разделям го на две части и всяка разточвам на дебела кора. Разрязвам я на триъгълници, поставям от плънката и завивам кифличките. Нареждам ги в тава, покрита с домакинска хартия, като оставям място за повторно втасване. Слагам ги във фурната и оставям отново да втасат. След това ги намазвам с жълтъка, поръсвам ги със захар на пясък и ги пека на 180 градуса, като внимавам да не прегорят.
Можете да използвате и друга плънка по желание (мармалад, орехи, локум и др.)

КАТЕГОРИЯ